Autorul textului este un grup internațional de companii Carthage Group.
Cazarea la hotel
Tarifele de cazare pentru oaspeți care sunt indicate în contractul semnat cu operatorul de turism se aplică numai cetățenilor din țara în care acest operator de turism își desfășoară activitățile comerciale. În cazul în care o cameră este rezervată pentru un cetățean al unei astfel de țări și pentru un cetățean al oricărei alte țări care urmează să călătorească în Tunisia și care nu provine din țara în care își desfășoară activitatea operatorul de turism, prețul cazării se calculează pe baza unor tarife diferite.
Conform legislației tunisiene, o excepție de la această regulă este rezervarea unui pachet turistic care include zborul aerian dus-întors (adică plecarea din țara în care operează operatorul turistic și întoarcerea în această țară după încheierea călătoriei). La check-in, pașaportul turistului va fi verificat pentru a se vedea dacă există o ștampilă care să ateste sosirea din țara de operare a turoperatorului care a rezervat turul. În absența unei astfel de ștampile, prețul cazării ca parte a produsului de călătorie va fi recalculat pe baza tarifelor care se aplică în țara de cetățenie a turistului. Turistul plătește diferența prin intermediul reprezentantului DMC în conformitate cu tariful care se aplică în țara de cetățenie a turistului și care este indicat în acordul semnat între operatorul de turism și unitatea de cazare sau la recepția hotelului, în conformitate cu lista de prețuri a hotelului. În cazul în care turistul contestă în mod nejustificat necesitatea efectuării plății suplimentare, cazarea va fi refuzată, iar întregul preț al cazării acestui turist, care a fost plătit ca parte a pachetului de călătorie, va fi reținut de către conducerea hotelului.
Excepția menționată mai sus nu se aplică turiștilor care nu sunt cetățeni ai țării în care își desfășoară activitatea operatorul turistic și care rezervă la operatorul turistic doar serviciul de cazare. Prețul cazării pentru astfel de turiști este solicitat de către operatorul de turism la DMC pe bază individuală. În cazul în care personalul operatorului de turism, personalul DMC sau conducerea hotelului dezvăluie informații nesigure privind cetățenia turistului, furnizate în timpul procesului de rezervare, prețul cazării pentru un astfel de turist va fi recalculat pe baza tarifului care se aplică pentru țara de cetățenie a acestuia, iar diferența va fi facturată pentru plată în documentele de rezervare sau la recepția hotelului, în funcție de momentul în care a fost dezvăluită o astfel de neconcordanță.
Legislația tunisiană interzice cazarea în aceeași cameră a unui turist străin și a unui cetățean tunisian de alt sex, cu excepția cazului în care aceștia sunt căsătoriți în mod oficial. La check-in, acestor cupluri li se va cere să prezinte certificatul de căsătorie. În cazul în care turiștii nu sunt căsătoriți în mod oficial, aceștia vor rezerva două camere single separate (SGL).
În conformitate cu legislația tunisiană, hotelurilor le este interzis să servească băuturi alcoolice în cadrul conceptelor de masă All Inclusive și Ultra All Inclusive clienților care sunt cetățeni din țările din Maghreb (Tunisia, Algeria, Libia, Mauritania, Maroc) și din țările din Golf (Bahrain, Irak, Iran, Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Oman și Arabia Saudită). Pentru acești oaspeți se aplică opțiunea de masă Soft All Inclusive.
Cazarea la hotel
În Tunisia, toate mijloacele de cazare sunt supuse înregistrării de stat. Certificarea, în urma căreia unităților de cazare li se atribuie o categorie de servicii (1*-5*, casă de oaspeți, apartamente etc.), nu este obligatorie și se efectuează la inițiativa proprietarilor unităților de cazare. Cu toate acestea, majoritatea absolută a unităților de cazare din toate stațiunile populare ale țării dețin aceste certificate, emise de Oficiul Național de Turism al Tunisiei (ONTT). DMC oferă o gamă largă de hoteluri din Tunisia, care aparțin unor categorii de servicii și prețuri diferite. Hotelurile din cadrul unei categorii de servicii pot aparține unor segmente de preț diferite și, în consecință, opțiunile de servicii și calitatea acestora vor fi diferite proporțional cu prețul cazării.
Înainte de a rezerva un produs de călătorie, turiștilor li se recomandă să studieze informațiile despre hotelul selectat pe site-ul operatorului turistic și pe site-ul hotelului, precum și pe platformele de evaluare independente și în surse specializate cu recenzii ale călătorilor. Acest lucru îi va ajuta pe turiști să își formeze o înțelegere cuprinzătoare a calității și sortimentului de servicii din hotelul ales.
Cazarea la hotel
În conformitate cu dispozițiile legii financiare a Republicii Tunisiene din 08.12.2017, toate hotelurile tunisiene sunt obligate să perceapă taxa de turism la check-in în ziua sosirii.
Începând cu 01.11.2024, în Tunisia se aplică un sistem unic de calcul al taxei turistice: 12 dinari tunisieni pe noapte pentru cazare în hoteluri de categoria 4*-5*, 8 dinari tunisieni pe noapte pentru cazare în hoteluri de categoria 3* și 4 dinari tunisieni pe noapte pentru cazare în hoteluri de categoria 2*. Astfel, în momentul check-in-ului, turiștilor li se va solicita plata taxei pentru fiecare persoană cu vârsta de 12 ani și peste, pentru primele 10 nopți de cazare. Pentru șederile mai mari de 10 nopti, taxa nu se percepe. Dacă turistul stă în hotel mai puțin de 10 nopți, se va plăti doar pentru numărul efectiv de nopți. Dacă, pe parcursul șederii în hotel, turistul împlinește 12 ani, taxa va fi percepută pentru numărul de nopți pe care le va petrece în hotel de la data împlinirii vârstei de 12 ani până la a zecea noapte de cazare sau până la data de finalizare a șederii, dacă aceasta este mai scurtă decât termenul menționat.
Cazarea la hotel
În Tunisia, perioada obligatorie de climatizare este cuprinsă între 15 iunie și 15 septembrie. Furnizarea aerului condiționat în afara perioadei menționate mai sus este la latitudinea hotelurilor.
Cazarea la hotel
În hotelurile tunisiene, barurile de pe plajă, barurile și restaurantele în aer liber și toboganele de apă vor funcționa între 1 iunie și 30 septembrie, deoarece funcționarea lor eficientă depinde de condițiile meteorologice. În cazul în care condițiile meteorologice sunt favorabile, furnizarea acestor servicii poate începe mai devreme sau se poate încheia mai târziu față de programul menționat anterior.
Serviciile de sezon sunt furnizate în mod consecutiv. De exemplu, odată cu sosirea sezonului cald, piscinele interioare încetează să mai funcționeze, în timp ce parcurile acvatice devin deschise. Când sosește sezonul de iarnă, are loc secvența opusă: parcurile acvatice nu mai funcționează, în timp ce piscinele interioare devin deschise.
Lista completă a serviciilor în hotel este disponibilă doar în sezonul de vârf și nu este oferită la începutul sau la sfârșitul sezonului turistic. Acest lucru permite hotelurilor să ofere tarife mai mici pentru cazare în sezonul scăzut.
Cazarea la hotel
Atunci când rezervă un produs de călătorie, turiștii aleg nu numai categoria hotelului, ci și tipul de cameră (dintre opțiunile disponibile la hotelul selectat). Opțiunile populare de cazare într-o cameră standard includ: SGL — un singur oaspete, DBL — doi oaspeți și TRPL — trei oaspeți. În cazul în care se rezervă o cameră standard cu opțiuni de cazare SGL sau DBL, majoritatea hotelurilor oferă aceleași camere standard. O cameră care este proiectată pentru trei persoane (TRPL) poate fi (în funcție de capacitatea camerei într-un anumit hotel) fie o cameră standard cu un pat suplimentar care se pune la sosire, fie o cameră mai mare cu al treilea pat care face parte din configurația de bază a camerei. Paturile suplimentare pot fi reprezentate de un pat obișnuit, o canapea sau un pat pliabil în stil european. Paturile suplimentare pentru copii pot fi reprezentate de un pat normal, o canapea, un pat pliabil în stil european sau un pat supraetajat. Pentru a asigura o cazare mai confortabilă pentru trei sau mai mulți oaspeți adulți, se recomandă selectarea camerelor aparținând categoriilor FAMILY ROOM și SUITE.
În multe hoteluri, camerele diferă în funcție de priveliștea pe care o au sau de amplasarea lor într-o anumită clădire din incinta hotelului.
Mai jos sunt câteva exemple:
CAMERA STANDARD — nu este specificată nicio priveliște, astfel încât camerele pot avea vedere la piscină, la grădină, la incinta hotelului sau la drum;
CAMERA STANDARD CU VEDERE LA MARE — aceste camere au vedere la mare, dar aceasta poate fi panoramică sau parțială.
Cazarea la hotel
La sosirea la un hotel, turiștii trebuie să prezinte personalului de la recepție voucherul de cazare la hotel. Administrarea hotelului este obligată să ofere camera din categoria rezervată, care să corespundă caracteristicilor declarate. Posibilitatea de a oferi o cameră care să corespundă dorințelor turiștilor, care nu se referă la caracteristicile declarate ale categoriei rezervate – cum ar fi existența unui pat dublu sau a unor paturi separate, amplasarea pe anumite etaje și/sau la o anumită distanță de mare, restaurant sau lift – depinde de disponibilitatea camerelor libere la momentul sosirii oaspeților în hotel. Cerințele turiștilor referitoare la oferirea de camere adiacente, menționate în notele de rezervare, sunt comunicate hotelurilor, însă nu reprezintă o garanție pentru oferirea acestor camere. În special, în perioada sezonului turistic de vârf, oferirea a mai mult de două camere situate în apropiere este dificilă din cauza ocupării complete a fondului de camere.
În cazul în care turiștii au plângeri cu privire la calitatea cazării sau a serviciilor hoteliere, li se recomandă să se adreseze ghidului.
Cazarea are loc după ora 15:00. Punerea la dispoziție a camerelor înainte de ora menționată este la latitudinea conducerii hotelului și depinde de disponibilitatea camerelor libere. Pentru a fi siguri că camera va fi pusă la dispoziție înainte de ora 15:00, turiștii trebuie să rezerve din timp o zi suplimentară de cazare la hotel.
Check-out-ul are loc înainte de ora 12:00. În cazul în care oaspeții returnează cheile cu întârziere, conducerea hotelului poate percepe o penalizare echivalenta cu prețul serviciului «check-out târziu».
Posibilitatea de prelungire a perioadei de ședere în cameră și prețul acestui serviciu pot fi verificate la recepția hotelului în ajunul plecării. În cazul disponibilității camerelor libere și confirmării acestui serviciu de către hotel, camera poate fi prelungită până la ora 18:00. Hotelurile nu garantează prelungirea exact a camerei în care au fost cazați oaspeții, deoarece camera respectivă poate fi deja alocată pentru cazarea unor noi oaspeți. În acest caz, hotelul va pune la dispoziție o altă cameră. Singura modalitate de a asigura prelungirea camerei este contactarea în prealabil a operatorului de turism cu o rezervare ulterioară și plata unei zile suplimentare de cazare.
Cazarea la hotel
În timpul șederii lor la hotel, turiștii trebuie să respecte regulile de conduită general acceptate, să nu deranjeze alți oaspeți, să nu deterioreze proprietatea altor persoane și să trateze cu respect oaspeții și personalul hotelului.
În cazul în care conducerea hotelului primește plângeri repetate cu privire la comportamentul necorespunzător al unui anumit oaspete și dacă acesta nu ia nicio măsură de remediere, oaspetelui respectiv i se poate refuza servirea de băuturi alcoolice (dacă comportamentul său necorespunzător și încălcarea normelor de conduită general acceptate au fost rezultatul unui consum excesiv de alcool) sau poate fi inițiată o evacuare anticipată. Într-un astfel de caz, conducerea hotelului trimite către DMC, care reprezintă interesele legitime ale turiștilor în țara în care se află, o notificare oficială semnată de directorul general, cu descrierea detaliată a circumstanțelor în care s-a decis restricționarea servirii băuturilor alcoolice sau refuzul cazării. Înștiințarea trebuie să fie susținută de dovezi ale încălcării de către turist a regulilor de ședere în hotel, inclusiv următoarele: plângeri motivate în scris ale celorlalți oaspeți și/sau înregistrarea video a comportamentului inacceptabil sau agresiv al turistului, din cauza căruia a fost încălcată ordinea publică, precum și riscul de a provoca daune sănătății turistului în cauză, a altor turiști, a bunurilor acestora, a personalului hotelului sau a proprietății hotelului care a apărut.
La primirea notificării oficiale din partea conducerii hotelului, însoțită de dovezile menționate mai sus, personalul DMC contactează turistul și conducerea hotelului și ia toate măsurile necesare pentru soluționarea pașnică a conflictului sau, dacă nu este posibilă o soluționare pașnică, pentru a ajuta turistul să se mute la un alt hotel.
Procedura menționată mai sus nu se aplică în prezența unor acțiuni agresive ale turistului care au implicat chemarea poliției pentru a preveni sau a detecta daunele cauzate sănătății celorlalți oaspeți sau personalului hotelului, proprietății celorlalți oaspeți sau proprietății hotelului. În acest caz, nu sunt necesare plângeri scrise sau înregistrări video; o copie a raportului de poliție la sosirea la hotel va constitui o dovadă suficientă.
Indiferent de motivul evacuării anticipate a turistului, DMC oferă asistență pentru găsirea și rezervarea unui hotel alternativ. În cazul evacuării timpurii din vina turistului, conducerea hotelului reține întregul preț al cazării care a fost plătit în timpul procesului de rezervare, fără a ține cont de numărul de nopți pe care turistul le-a petrecut efectiv la hotel. Toate cheltuielile legate de plata cazării la unitatea alternativă și de organizarea transferului la o astfel de unitate sunt suportate de către turist. Nici DMC, nici operatorul de turism nu poartă răspundere materială pentru acțiunile sau inacțiunea turistului.
Cazarea la hotel
Atunci când rezervă un hotel, turiștii pot alege între opțiunile de masă oferite de hotelul selectat:
НВ — demipensiune (mic dejun și cină);
FB — Pensiune completă (mic dejun, prânz și cină);
AI — All Inclusive;
UAI — Ultra All Inclusive (băuturile nealcoolice și gustările sunt disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu excepția cazului în care conceptul hotelului prevede altfel).
O caracteristică specială a opțiunilor de masă All Inclusive și Ultra All Inclusive din hotelurile tunisiene este disponibilitatea doar a băuturilor alcoolice locale. Băuturile alcoolice de import sunt servite contra cost.
Regulile de furnizare a turiștilor cu apă potabilă sunt stabilite de conceptul hotelului. În hotelurile tunisiene există 5 abordări principale în ceea ce privește furnizarea apei potabile:
— furnizarea nelimitată de apă îmbuteliată. Turiștii pot obține orice cantitate de apă îmbuteliată în barurile și restaurantele hotelului în timpul programului de lucru al acestora;
— furnizarea limitată de apă îmbuteliată. La sosire, turiștii primesc un anumit număr de tichete de apă pentru întreaga perioadă a șederii lor. Turiștii pot folosi tichetele pentru a obține apă după cum se simt confortabil în barurile și restaurantele hotelului în timpul orelor de lucru;
— furnizarea zilnică a unei cantități specifice de apă îmbuteliată pe cameră, fără a ține cont de numărul de oaspeți;
— furnizarea de apă în distribuitoarele de apă situate în incinta hotelului și disponibile pentru turiști 24 de ore din 24. Apa poate fi turnată în pahare de plastic de unică folosință; este interzisă turnarea apei în recipientele proprii;
— furnizarea de apă în distribuitoarele de apă situate în restaurantele și barurile hotelului și disponibile pentru turiști în timpul orelor de lucru ale acestor unități de masă. Apa poate fi turnată în pahare de unică folosință; este interzisă turnarea apei în recipientele proprii.
Orele de lucru ale restaurantelor și barurilor, meniul acestora, precum și sortimentul de alimente și băuturi sunt stabilite la discreția conducerii hotelului. Hotelurile pot modifica gama de servicii disponibile și condițiile de furnizare a acestora înainte de începerea unui nou sezon sau chiar în timpul sezonului în curs, dacă aceste modificări nu afectează condițiile esențiale ale șederii turiștilor.
Atragem atenția turiștilor asupra faptului că în sezonul inferior sortimentul de alimente și băuturi din hoteluri poate fi mai puțin variat, ceea ce se reflectă în prețul cazării care este inclus în produsul de călătorie.
Cazarea la hotel
Hotelurile nu își asumă nicio responsabilitate pentru programele de zbor ale operatorilor de turism, inclusiv pentru orarul, întârzierile, amânările etc. Această regulă se aplică atât în ziua sosirii, cât și în ziua plecării. Sejurul într-o cameră de hotel și mesele în conformitate cu programul de masă selectat sunt disponibile pentru turiști începând cu ora 15:00 a primei zile plătite. În ziua plecării, toate serviciile devin indisponibile la ora 12:00 (prânz), cu excepția cazului în care se prevede altfel în conceptul hotelului.
În cazul în care check-in-ul are loc după orele de program ale restaurantului principal al hotelului, nu se oferă mese individuale. În situația a numeroase check-in-uri târzii (dar nu pe timp de noapte), hotelurile pot prelungi orele de lucru ale restaurantelor principale pentru acești oaspeți sau pot oferi mici gustări la barul din hol sau în camere. Acesta este un drept al hotelurilor, nu o obligație a acestora. Un astfel de serviciu este oferit doar pentru check-in de grup, adică atunci când sosesc grupuri mari de oaspeți. Indisponibilitatea unui astfel de serviciu nu poate fi considerată drept motiv pentru depunerea unei reclamații.
Hotelurile cu opțiuni de masă UAI servesc mese de noapte în snack-barurile lor.
Cazarea la hotel
Tunisia este o țară cu o climă caldă și cu o rată ridicată de deteriorare a alimentelor. Pentru a reduce riscul de toxiinfecție alimentară în rândul turiștilor, normele sanitare și de igienă din Republica Tunisiană interzic hotelurilor să pună la dispoziția oaspeților cutii de prânz.
În majoritatea hotelurilor tunisiene, micul dejun este servit începând cu ora 6:00. Turiștii care pleacă într-o excursie sau pleacă la aeroport după ora 6:00 sunt siguri că vor lua micul dejun la hotel. În cazul în care un transfer de la aeroport sau o excursie implică plecarea de la hotel între orele 5:00 și 6:00, DMC face o cerere către conducerea hotelului pentru a oferi micul dejun mai devreme pentru acești turiști. Oaspeților li se recomandă să contacteze ghidul în ajunul plecării timpurii și să verifice posibilitatea de a lua micul dejun mai devreme. Solicitarea DMC de furnizare a micului dejun mai devreme poate fi acceptată sau respinsă de către conducerea hotelului. Micul dejun timpuriu este oferit de către hoteluri doar în format continental: băuturi calde, produse de patiserie, mezeluri. În cazul în care se pleacă într-o excursie sau se pleacă la aeroport înainte de ora 5:00, micul dejun timpuriu pentru turiști nu este oferit.
Indisponibilitatea serviciilor de «mic dejun timpuriu» și de «cutie de prânz» nu poate fi considerată un motiv de plângere.
Cazarea la hotel
La sosirea la hotel, turiștii trebuie să consulte lista de servicii gratuite și suplimentare. Serviciile suplimentare se plătesc în ajunul plecării de la hotel, înainte de sosirea transferului.
În centrele SPA și de talasoterapie situate în hotelurile tunisiene, toate serviciile sunt oferite numai cu plata integrală în avans.
În cazul în care configurația de bază a camerei include un mini-bar, conținutul acestuia este oferit la un cost suplimentar, cu excepția cazului în care politica hotelului prevede altfel.
În majoritatea hotelurilor tunisiene, Wi-Fi este disponibil gratuit în hol și în alte zone publice. Calitatea semnalului poate scădea în cazul în care numeroși utilizatori sunt prezenți simultan în aceeași zonă. Viteza conexiunii la internet nu este garantată și depinde de posibilitățile furnizorilor din locul în care se află hotelul. În unele hoteluri, turiștilor li se oferă o conexiune Wi-Fi mai bună, contra cost. Hotelurile de lux investesc mai multe resurse pentru a oferi o conexiune stabilă la internet decât unitățile de cazare cu prețuri medii și mici.
Hotelul are dreptul de a cere oaspetelui să plătească o amendă pentru deteriorarea, furtul sau pierderea bunurilor hotelului (cheia camerei, prosoape, halate de baie, veselă etc.). Valoarea amenzii este calculată în funcție de tariful hotelului.
Cazarea la hotel
În lunile aprilie și mai, în Tunisia se înregistrează o prezență crescută a gărgărițelor. Acest fenomen natural este asociat cu sezonul lor de reproducere.
În timpul primelor două luni de vară, numărul de gândaci de palmier din Tunisia crește. Această perioadă este numită uneori «sezonul gândacilor». Pentru a preveni apariția gândacilor în lunile iunie și iulie, hotelierii responsabili tratează săptămânal spațiile hotelurilor lor cu agenți chimici speciali. Cu toate acestea, apariția gândacilor de palmier pe teritoriul hotelului nu indică existența unor condiții sanitare precare în unitatea de cazare. Acest fenomen natural este parte integrantă a faunei din țările calde.
Odată cu sosirea toamnei, Tunisia se confruntă cu un număr sporit de muște. În septembrie și octombrie, toate mesele din hoteluri sunt tratate cu spray-uri repelente de insecte între mese.
În scop preventiv, toate clădirile hotelului sunt tratate în mod regulat cu substanțe speciale împotriva insectelor. În timpul anotimpurilor cu activitate ridicată a anumitor tipuri de insecte, are loc un tratament suplimentar. Frecvența și intensitatea tratamentului suplimentar al clădirilor și spațiilor hotelurilor sunt determinate nu numai de un program planificat în prealabil, ci și de situația reală a unui hotel. Hotelurile efectuează dezinsecții periodice cu implicarea specialiștilor care tratează zonele deschise cu fum rece și pulverizează soluții chimice sigure pentru oameni.
În ciuda tuturor acestor măsuri, apariția insectelor în camerele de hotel rămâne posibilă, în special în camerele situate la etajele inferioare ale hotelurilor cu spații verzi mari în perimetru. În plus, unul dintre motivele apariției insectelor în camerele de hotel este neglijarea de către oaspeți a regulii hoteliere conform căreia este interzisă introducerea de alimente în camere. În special, într-un climat cald, fructele lăsate în cameră sau în coșul de gunoi pot atrage furnici, muște sau gândaci de palmier. Hotelurile își echipează spațiile și coridoarele clădirilor rezidențiale cu plăcuțe de avertizare privind interdicția de a depozita alimente în camerele de hotel.
Cazarea la hotel
De la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii august, meduzele pot fi găsite în mare. Locurile de agregare a acestora depind de direcția curenților subacvatici, astfel încât există mai puține astfel de creaturi în Nabeul și Hammamet, dar mai multe în Sousse, Monastir și Mahdia. Meduzele sunt plancton care se mișcă doar în direcția unui curent. Meduzele care sunt aduse de curenți în zonele de înot rămân pur și simplu în apă și nu fac rău oamenilor.
Cea mai frecventă meduză din apele mediteraneene este Aurelia aurita. Este complet transparentă și poate fi de diferite nuanțe, de la alb la albastru deschis (rareori — roz). Senzația de arsură provocată de o meduză poate fi comparată cu cea a urzicilor. Dacă o persoană nu are alergii deosebite, va simți o ușoară iritație în zona arsurii, care poate fi ameliorată prin clătirea abundentă cu apă.
O altă meduză comună în Marea Mediterană este Rhizostoma pulmo. Aceasta este în mare parte albă și are o margine deosebită de-a lungul umbrelei, care este de obicei violet sau albastru închis. Arsurile acestor meduze nu pun în pericol viața, dar în cazul intoleranței individuale, ele provoacă uneori ulcere și inflamații extinse. Dacă acest lucru se întâmplă, se recomandă consultarea unui medic.
Alte specii de meduze sunt mult mai puțin frecvente și de regulă, pot fi găsite doar în zonele îndepărtate de linia de coastă.
Este imposibil să găsești un loc în Oceanul Mondial în care să nu existe meduze. Aceste creaturi joacă un rol important în ecosistemul global. În special, coasta africană a Mării Mediterane este foarte puțin populată de meduze, deoarece temperatura apei de acolo este prea ridicată..
Cel mai bun mod de a vă proteja împotriva unei înțepături de meduză este prevenirea. În perioadele în care meduzele apar în apropierea litoralului tunisian, turiștii pot găsi cu ușurință în farmacii o cremă numită Médusyl. Aceasta are un dublu efect: protecție împotriva înțepăturilor de meduză (crema rămâne activă timp de 80 de minute după aplicare) și împotriva arsurilor solare (sunt disponibile două versiuni: SPF15 și SPF30). Crema nu poate fi o garanție de 100% împotriva arsurilor provocate de meduze, dar senzațiile dureroase și roșeața sunt mult mai blânde dacă se folosește Médusyl.
Prevenirea este deosebit de relevantă pentru copiii mici care, în mod normal, au un prag scăzut al durerii și simt disconfort chiar și în cazul unei expuneri minime.
Cazarea la hotel
Algele marine de pe plajele tunisiene sunt un fenomen natural sezonier care apare de obicei primăvara și toamna. Datorită caracteristicilor specifice ale coastei, algele marine se agregă mai ales pe plajele situate în apropierea porturilor maritime (de exemplu, Port El Kantaoui din Sousse și Yasmine Hammamet din Hammamet).
Prezența algelor marine pe plaje nu înseamnă că plaja este poluată sau că nu este întreținută corespunzător de către administrația hotelului. Algele marine reprezintă un fenomen natural unic, tipic pentru această regiune, și un indicator al unei bune ecologii în Tunisia. Micile bile rotunde și ovale care pot fi găsite de turiști printre algele marine sunt fire de plante care se împletesc prin mișcările apei. Uneori, turiștii le confundă cu excrementele de cămilă, dar aceasta este o concepție greșită comună care nu are niciun fundament rezonabil.
Plajele tunisiene sunt protejate de o agenție specială care este responsabilă de protecția și dezvoltarea litoralului (L’APAL — Agence de Protection et de l’Amenagement du Littoral). APAL nu permite hotelurilor să îndepărteze algele marine de pe plaje. Hotelurile respectă cu strictețe reglementările APAL, deoarece încălcarea acestora duce la amenzi mari. Hotelurile au permisiunea de a mătura algele marine pentru a crea zone fără alge marine pentru un acces confortabil la apă, sau de a acoperi ușor algele marine cu nisip. Cu toate acestea, hotelurile nu au dreptul de a îndepărta complet algele marine de pe plaje. Acestea sunt în cele din urmă antrenate în mare în mod natural.
Prin urmare, este important să se facă distincția între prezența naturală a algelor marine pe plaje și întreținerea necorespunzătoare a plajelor. Hotelurile trebuie, fără îndoială, să își îndeplinească obligațiile legate de întreținerea corespunzătoare a plajelor prin îndepărtarea mucurilor de țigară, a cioburilor de sticlă, a plasticului, a resturilor alimentare și a altor deșeuri. Cu toate acestea, prezența algelor marine pe o plajă nu poate indica o întreținere necorespunzătoare a plajei și nu poate fi considerată un motiv pentru depunerea unei plângeri.