RU EN

TUNISIA 2025. Informații importante

Autorul textului este un grup internațional de companii Carthage Group.

Informații importante

Este mai convenabil să schimbați dolari sau euro în dinari tunisieni în hoteluri. În Tunisia, cursul de schimb este aproape același peste tot. Când schimbați moneda, veți lua o chitanță pentru a putea schimba dinarii rămași înapoi în dolari sau euro la aeroport, înainte de zborul de întoarcere. Conform legilor tunisiene, hotelurilor le este interzis să efectueze schimbul valutar invers.

La plecarea din Tunisia, este posibil ca funcționarii de control vamal să solicite prezentarea numerarului. Dacă în cursul calculului se descoperă că suma depășește 5.000 de dinari tunisieni, ceea ce reprezintă aproximativ 1.500 de euro, și dacă turistul nu are o declarație personală pentru suma în cauză, care trebuia completată la intrarea în Tunisia, întreaga sumă de bani va fi confiscată. Conform legislației tunisiene, în afară de confiscare, pasagerului i se poate aplica o amendă (până la 500% din suma confiscată). În cazul în care pasagerul refuză să plătească amenda, acesta poate fi arestat până la plata amenzii sau poate fi expulzat cu interdicția de a mai intra în Tunisia.

Deoarece Tunisia este foarte dependentă de sectorul turistic, în realitate, funcționarii de la controlul vamal se limitează de obicei la confiscarea sumei excedentare de bani și nu se aplică nicio amendă. Cu toate acestea, practica existentă se poate modifica în orice moment, așa că este foarte recomandat să completați o declarație dacă importați sume mari de bani în Tunisia.

În cazul în care călătorii au bani confiscați de către autoritățile vamale, li se oferă un cod QR pentru a încărca documentele care confirmă proveniența banilor pe un site specializat în termen de 30 de zile. Sursele deschise nu conțin date statistice despre rambursarea sumelor de bani turiștilor. Experiența actuală a DMC arată că accesarea linkului asociat codului QR este posibilă doar pe teritoriul Tunisiei și imposibilă din alte țări. Prin urmare, în ciuda termenului oficial de 30 de zile pentru confirmarea provenienței banilor, călătorii au la dispoziție doar o perioadă scurtă între trecerea prin controlul vamal și zborul lor de întoarcere din Tunisia. De asemenea, la completarea formularului accesibil prin link este necesar să se indice un număr de telefon mobil înregistrat în Tunisia. Având în vedere timpul limitat și lipsa unui număr de telefon tunisian pentru majoritatea călătorilor, confirmarea provenienței banilor devine aproape imposibilă.

Nici DMC, nici turoperatorul nu pot influența rezolvarea unor astfel de situații, deoarece este vorba de responsabilitatea personală a turistului pentru respectarea legislației tunisiene privind schimbul valutar. Funcționarii publici nu poartă nicio negociere cu terțe părți, cu excepția avocaților tunisieni angajați de călători pentru reprezentarea intereselor acestora.

Turiștilor li se recomandă să studieze regulile actuale privind importul și exportul de valută pentru a evita problemele și grijile înainte de a pleca din Tunisia.

Informații importante

Pentru motive de securitate națională, în Tunisia este interzisă fotografierea steagului național, a obiectelor cu steagul național (precum clădirile administrative și secțiile de poliție), a angajaților poliției, a militarilor, altor funcționari publici și a persoanelor care se roagă. De asemenea, nu este recomandat să participați la evenimente de masă, mitinguri, greve și să fotografiați astfel de evenimente, precum și să fotografiați infrastructura (de exemplu, poduri, clădiri de aeroporturi).

Dacă astfel de acțiuni sunt observate, autoritățile tunisiene pot solicita turistului să permită accesul la dispozitivul tehnic pe care s-a realizat filmarea pentru a șterge fișierele respective sau pot confisca dispozitivul tehnic fără posibilitatea de returnare. În plus, în ambele cazuri, turistul poate fi tras la răspundere administrativă.

În cazul în care acțiunile turistului constituie o infracțiune, acesta poate fi reținut. Părțile locale oferă asistență turistului în măsura posibilităților, însă nici turoperatorul, nici DMC nu pot influența rezolvarea operativă și favorabilă a acestor situații, deoarece aceasta este o problemă de responsabilitate personală a turistului de a respecta legislația din Tunisia. Autoritățile de aplicare a legii nu poartă negocieri cu terți, cu excepția unui avocat tunisian angajat de turiști pentru a le reprezenta interesele sau al unui reprezentant oficial al ambasadei/consulatului țării de cetățenie a turistului.

Informații importante

În prezent, în Tunisia există trei operatori principali de telefonie mobilă: Tunisie Telecom, Ooredoo și Orange.

O cartelă SIM de la oricare dintre operatorii tunisieni de telefonie mobilă poate fi achiziționată de la aeroport și de la punctele de vânzare din oraș. Turiștii pot contacta ghidul hotelului, care le va sugera cel mai apropiat loc pentru achiziționarea unei cartele SIM. Înainte de a face o achiziție, trebuie ținut cont de faptul că turiștilor li se cere să prezinte pașaportul sau o fotocopie a acestuia.

În călătoriile scurte în Tunisia (cu o durată mai mică de 1 lună), se recomandă alegerea unor planuri tarifare specializate pentru turiști, care expiră după o lună. De exemplu, planul tarifar Tourist SIM de la Tunisie Telecom, care include 2 GB de trafic de internet pentru 30 de zile, costă 10 dinari.

Pentru utilizarea telefonului mobil pe teritoriul Tunisiei mai mult de o lună, acesta trebuie înregistrat pe site-ul http://sajalni.tn/verify-device; altfel, dispozitivul va fi blocat automat.

Informații importante

O caracteristică specială a opțiunilor de masă All Inclusive și Ultra All Inclusive din hotelurile tunisiene este disponibilitatea doar a băuturilor alcoolice locale (cu excepția cazului în care politica hotelului prevede altfel). Băuturile alcoolice fabricate în Tunisia sunt de bună calitate; multe mărci obțin calificative foarte bune la expozițiile internaționale de vinuri an de an. În Tunisia se produc numai vinuri seci cu un conținut de alcool de 11-13%; nu sunt comune acolo soiurile populare de vinuri semidulci sau dulci. Prețul vinurilor tunisiene nu este excesiv: de exemplu, o sticlă de 0,75 L de vin de calitate într-un magazin costă între 30 și 60 de dinari tunisieni (~9-19 dolari americani).

În Tunisia, băuturile alcoolice sunt comercializate doar prin intermediul magazinelor specializate care dețin o licență pentru băuturi alcoolice și care sunt destul de numeroase nu doar în orașe, ci și în zonele turistice. Sortimentul de băuturi alcoolice depinde de amploarea magazinului; cea mai largă gamă este disponibilă în magazinele situate în capitala Tunis.

Băuturile alcoolice importate se încadrează în categoria produselor accizabile cu o rată ridicată a accizelor și, prin urmare, prețul acestora pentru consumatorii finali este destul de ridicat. Băuturile alcoolice importate pot fi comandate în restaurantele hotelurilor (contra cost) și în restaurantele din afara hotelurilor sau pot fi cumpărate din magazine.

În timpul lunii sfinte a Ramadanului, străinii pot servi băuturi alcoolice în hoteluri, precum și în restaurantele și barurile din afara hotelurilor care dețin o licență corespunzătoare, fără restricții. Cu toate acestea, vânzarea de băuturi alcoolice în magazinele specializate este total interzisă nu numai în timpul lunii Ramadanului, ci și în zilele de vineri pe tot parcursul anului.

Informații importante

În Tunisia există o mulțime de moschei, iar majoritatea locuitorilor sunt musulmani. Cu toate acestea, vizitatorii străini nu sunt obligați să respecte un cod vestimentar islamic strict sau să adere la regulile de post în timpul lunii sfinte a Ramadanului. Cu toate acestea, turiștii trebuie să se abțină de la vizitarea zonelor ne-turistice și a locurilor religioase în haine deschise, pantaloni scurți și topuri.

Foarte recomandat pentru turisti să trateze cu respect atât locuitorii locali, cât și alți turiști, să nu fotografieze persoane fără permisiunea acestora și să nu viziteze zonele publice în stare de ebrietate.

Bacșișurile, ca formă de recunoștință, nu sunt obligatorii și sunt oferite la discreția turiștilor. Atunci când se află în hotel, turiștii pot recompensa cameristele, barmanii, chelnerii sau băieții de serviciu pentru munca lor bună. Mărimea bacșișului este, de obicei, de doi sau mai mulți dinari, după cum consideră oaspetele că este cel mai potrivit. Mărimea bacșișului care trebuie lăsat într-un restaurant din afara hotelului este stabilită de către oaspeți. Conform regulii nerostite, ar trebui să fie în jur de 10% din valoarea notei de plată.

Atunci când se află în locuri publice, turiștii trebuie să dea dovadă de prudență și să nu lase lucrurile personale nesupravegheate pentru a evita furturile. La ieșirea din incinta hotelului, turiștilor li se recomandă să aibă asupra lor o fotografie sau o copie a pașaportului, lăsând bunurile și documentele de valoare într-un seif din cameră.